Boşanmada Mal Paylaşımı

Evlenme gibi boşanma da medeni hayatın getirdiği kurumlardan biridir. Eşi üzerine oldukça borç bulunan kişiler “Eşim üzerine kayıtlı mallardaki hakkım ne olacak?” şeklinde düşünceye girmektedir. Mal rejimi davaları oldukça teknik davalar olup nitelikli bir hukuki bilgi gerektirmektedir. Kayseri, mal rejimi davalarının yoğunlukla açıldığı illerden biridir. Elbette ki evlilik birliği devam etmekteyken de eşlere ait mal varlığının hukuki durumuna ilişkin davalar açılabilmektedir. Bu yazımızda sizlere evlilik birliği devam etmekteyken açılan “Olağanüstü Mal Rejimine Geçiş Davası”ndan bahsedeceğiz.

Olağanüstü Mal Rejimine Geçiş Davası

Medeni Kanunumuz eşlere diledikleri zaman “birlikte” mal rejimi sözleşmesi ile yasal sınırlar içinde aralarındaki mevcut mal rejimini değiştirme hakkı vermiştir. Elbette eşlerin her zaman her konuda anlaşabilmeleri mümkün değildir. Eşler edinilmiş mallara katılma, paylaşmalı mal ayrılığı, mal ortaklığı rejimlerinden birini seçmiş veya mal rejimi sözleşmesi yapmadıkları için kanun uyarınca edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olmuş olabilirler. Evlilikte mevcut mal rejimini değiştirme konusunda ortak bir talepleri olmasa dahi, bazı durumlarda mal rejiminin “mal ayrılığı” rejimine dönüşmesi kanunumuzda olağanüstü mal rejimi olarak düzenlenmiştir. Örneğin mal ortaklığını kabul eden eşlerden birine karşı icra takibinde bulunan alacaklı, haczin uygulanmasında zarara uğrarsa hakimden “mal ayrılığına” geçilmesine karar verilmesini isteyebilecektir(TMK madde 210). Eşlerden birinin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunması halinde; yasal temsilcisi de TMK 206. maddeye göre mal ayrılığına geçiş davası açabilecektir.

TMK 206. maddede gösterilen veya buna benzer başka haklı bir nedenin bulunması halinde eşlerden birinin talebi üzerine aile mahkemesi tarafından eşler arasındaki mevcut mal rejiminin “mal ayrılığına” dönüştürülmesine karar verilebilecektir. Eşler arasında evlilik birliği devam ettiği halde bu davanın kabulü ve kararın kesinleşmesi halinde mal rejiminin tasfiyesine yönelik diğer davaların açılıp, esasının incelenmesi mümkün olabilecektir. Olağanüstü mal rejimine(mal ayrılığı) geçiş davasında görevli mahkeme aile mahkemesi olup, maktu yargılama harcı ve maktu vekalet ücretine tabidir. Yetkili mahkeme ise eşlerden herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesidir(TMK madde 207). Örneğin davacı eş Kayseri’de ikamet ediyorsa yetkili ve görevli mahkeme Kayseri Aile Mahkemesi’dir.

Bu Alanda Verdiğimiz Hukuki Hizmetler:

  • Mal Rejimi Sözleşmeleri Hazırlanması

  • Mal Paylaşım Davası

  • Katılma Alacağı Davası

  • Değer Artış Payı Alacağı Davası

  • Mal Ayrılığına Geçiş Davası

  • Mal Ayrılığı Rejiminden Doğan Katkı Payı Alacağı Davası

  • Miras Sebebiyle Mal Rejiminden Doğan Alacak Davası

Etiketler: Kayseri Boşanma Avukatı, Boşanma Davası, Kayseri Mal Paylaşımı Davaları

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir