Özel Araçta Sigara İçmek Yasak Mı?

Otomobil Sigara Yasağı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir toplantıda başından geçen bir olayı anlatarak özel araçlarda sigara yasağının genişletilmesi sinyalini vermesi üzerine trafik ekipleri tarafından sürücülere sigara içtiği için yazılan cezalar “Araçlarda sigara içmek yasaklandı mı?” sorusunu gündeme getirdi.

Araçta Sigara Yasağının Kanuni Dayanağı Var Mı?

Hususi araçlarda sigara yasağı aslında yeni bir düzenleme değil. 1996 yılında çıkarılan 4207 sayılı “TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARININ ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ HAKKINDA KANUN”un 2’nci maddesinin (c) bendine 24/5/2013  tarihinde 6487 sayılı yasa ile eklenen düzenleme ile  hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında sigara tüketimi yasaklanmıştı.

Trafik Ekipleri Neden Şimdi Ceza Uygulamaya Başladı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sigara yasağının genişletilmesi isteğini dile getirmesinden sonra trafik ekiplerince yukarıdaki maddeye dayanılarak sürücülere 81 ilde ceza kesilmekte ve yürürlükte olan yasağın sürücü dışındaki koltukları da kapsayacak şekilde genişleyeceği hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.

Araçta Sigara İçmenin Cezası Ne Kadar?

Hususi otomobillerin sürücü koltuklarında sigara içtiği tespit vatandaşlara diğer taşıtlarda olduğu üzere 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu’nun “Tütün Mamullerinin Tüketilmesi” başlıklı 39. maddesine göre 153 TL idari para cezası kesilmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ne Demişti?

AK Parti’nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında sigara yasakları gündeme gelmişti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantıda başından geçen bir olayı şu şekilde anlatarak anlatarak özel araçlarda sigara yasağının genişletileceğinin sinyalini vermişti: “Fahrettin Altun’la bir programa giderken trafikte bir araba gördüm. İçinde çocuklar vardı ve babaları şoför koltuğunda sigara içiyordu. Böyle şey olmaz. Niye bunlara ceza verilmiyor? Özel araçlarda da sigara tümüyle yasaklanmalı.

Sigara İçin YazılanTrafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilebilir?

Kendisine haksız olarak ceza yazıldığını düşünen vatandaşlarımız yasal bir hak olan itiraz hakkını kullanarak haksız yere kesildiğini düşündüğü trafik cezasını iptal ettirebilir. Yürürlükte olan mevzuat uyarınca idari yaptırım niteliğindeki trafik cezalarına itiraz Sulh Ceza Hakimlikleri’ne yapılmaktadır. Sulh Ceza Hakimliği, başvuranın itiraz dilekçesini değerlendirerek itirazı kabul ederek cezayı iptal etmekte veya itirazın reddine karar vermektedir. Konu ile ilgili sorularınızı sayfamızın “İletişim” bölümünden tarafımıza iletebilirsiniz.