Evlenme gibi boşanma da medeni hayatın getirdiği kurumlardan biridir. Ellerine boşanma kararını alan kişiler genellikle diğer eş üzerine kayıtlı olan “Mallar ne olacak?” şeklinde düşünceye girmektedir. Kayseri, Boşanma Mal Rejimi davalarının yoğunlukla açıldığı illerden biridir. Genellikle boşanma kararı kesinleştikten sonra açılan mal paylaşım davaları oldukça teknik davalar olup nitelikli bir hukuki bilgi gerektirmektedir. Bu yazımızda sizlere genellikle boşanma kararı kesinleştikten sonra açılan “Artık Değere Katılma Alacağı Davası”ndan bahsedeceğiz.
Artık Değere Katılma Alacağı Davası
Vatandaşlarımız tarafından meslektaşlarımıza sıklıkla sorulan sorulardan olan “Eşimin üzerine kayıtlı ev, arsa ve arabanın yarısı benim mi?” sorusunun cevabını içeren bu konuda bahsedeceğimiz davanın hukuksal dayanağını 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun edinilmiş mallara katılma rejimi düzenleyen maddeleri(madde 218-241), özellikle de 231-236. maddeleri ve Yargıtay kararları oluşturmaktadır. Artık değere katılma alacağı davası, mal rejimi sözleşmesi ile edinilmiş mallara katılma rejimini seçmiş veya mal rejimi sözleşmesi yapmadıkları için kanun uyarınca bu rejimi seçtikleri kabul edilen eşlerin veya onların yasal mirasçılarının mal rejimi sona erdiğinde birbirlerinden talep edebilecekleri kişisel hakka dayalı bir davadır. “Artık Değere Katılma Alacağı” davası aynı zamanda para alacağına yönelik olan ve boşanmadan sonra açılan bir mal paylaşım davasıdır.
Diğer Mal Paylaşım Davalarından Farkı
“Artık Değere Katılma Alacağı” davasını “Katkı Payı Alacağı” davası ve “Değer Artış Payı Alacağı” davasından ayıran en önemli özellik; taraflardan birinin diğerine ait bir mala yada malvarlığına katkıda bulunduğunu kanıtlama yükü altında bulunmamasıdır. Yasa koyucu bu mal rejiminde eşlere sahip oldukları bazı mallarla (TMK madde 219) ilgili karşılıklı olarak kişisel hakka dayalı para alacağını ileri sürme hakkı tanımıştır. Bunun için somut bir katkının kanıtlanması gerekmemektedir. Mal rejimi sona erdiğinde; eşlerden her biri veya mirasçıları diğer eş veya onun mirasçılarından davalıya ait “artık değer”in (TMK madde 231) kural olarak yarısını “Artık Değere Katılma Alacağı” olarak isteyebilirler. TMK 231. maddede artık değerin nasıl hesaplanacağı, 219.maddede ise hangi malları edinilmiş mallar olduğu açıklanmıştır. Bu davada görevli mahkeme “Aile Mahkemesi”, yetkili mahkeme ise davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Örneğin; davalı eş Kayseri’de ikamet ediyorsa yetkili ve görevli mahkeme Kayseri Aile Mahkemesi’dir.
Kanunumuz, sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler(örneğin emekli ikramiyesi gibi) ile, çalışma gücünün kaybı nedeni ile ödenen tazminatları “edinilmiş mallar” arasında saymıştır(TMK madde 219). Fakat bunların tamamının edinilmiş mal olmadığı, bir kısmının kişisel mal olduğu ve bu ayırma işleminin nasıl yapılacağı 228. maddede açıklanmıştır. Bir eşin bütün malları aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir(TMK madde 222/3). Bu davada iddia, savunma ve toplanan delillerle yapılan yargılama aşamaları aşağıdaki şekildedir.
Her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait ‘’artık değer‘’in yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. Zina veya hayata kast nedeniyle boşanma halinde hakim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranını hakkaniyete uygun olarak azaltabilecek veya kaldırabilecektir (TMK madde 236/2).
Bu Alanda Verdiğimiz Hukuki Hizmetler:
Bunlar Da İlginizi Çekebilir:
Etiketler: Kayseri Boşanma, Mal Rejimi Davaları, Artık Değere Katılma Alacağı Davası, Mal Paylaşım Davası Avukatı
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!